Acasă Sanatate & Sport Ce este Guma de guar? | Utilizări și efecte secundare

Ce este Guma de guar? | Utilizări și efecte secundare

DISTRIBUIȚI

Ce este Guma de guar?

Guma de guar este derivată din grâul guar, o plantă cultivată inițial în Pakistan și India. Ea este cunoscută de asemenea și sub numele de gumă Gellan, fiind o fibră cu numeroase beneficii pentru organismul dumneavoastră. Guma de guar este obținută într-un mod similar cu celelalte gume constituite din semințe naturale. Procesul de producție implică măcinarea semințelor de leguminoase sau boabe pentru a crea un produs sub formă de pulbere.

shake pentru masa musculara

Guma de guar este bogată în fibre și substanțe nutritive având un conținut scăzut de calorii, astfel încât, deși nu este esențială pentru sănătatea sau performanța sportivă, are diferite întrebuințări.

Guma de Guar are capacitatea de a absorbi excesul de lichid în intestine. Acest lucru poate afecta conținutul de umiditate al scaunului, atât prin combaterea diareei, cât și prin înmuierea fecalelor în timpul constipației. Se spune că guma de guar poate reduce nivelurile de colesterol și glucoză absorbite în intestine și stomac.

Pentru ce este folosită Guma de guar?

Guma de guar este recunoscută în primul rând ca aditiv în alimentele prelucrate și a fost folosită încă din anii 1950 ca agent de îngroșare în industria alimentară. Comparativ cu amidonul de porumb, guarul are un potențial de îngroșare de opt ori mai mare. Spre deosebire de unii agenți de îngroșare, guarul rezistă ciclurilor de îngheț și decongelare foarte bine. Proprietățile sale împiedică formarea cristalelor de gheață, ea fiind adesea întâlnită în rețetele de înghețată.

seminte guma guar

Guma de guar, cunoscută și sub numele de guma gellan, este utilizată pentru stabilizarea și emulsificarea produselor industriale și a alimentelor. Alimentele pe care le consumăm în mod obișnuit conțin înghețată, iaurt, lapte de nucă de cocos, migdale, supă și suplimente de fibre. În fabricarea produselor industriale, guma de guar este utilizată ca agent de îngroșare și agent de legare, ea fiind des întâlnită în pastile, loțiuni și creme.

Utilizările funcționale ale gumei guar se găsesc uneori în forme neașteptate. Aceasta este utilizată pentru tratarea unei game diversificate de afecțiuni intestinale, precum diaree, sindrom de intestin iritabil (IBS) și constipație. În plus, a fost descoperită o legatură între guma guar și prevenirea obezității.

Beneficiile Gumei de guar

Ca ajutor în lupta împotriva problemelor intestinului menționate mai sus, guma de guar are un rol semnificativ în absorbția canțităților mari în sistemul digestiv. Guma de guar crește vâscozitatea în intestin, ceea ce determină o viteză mai redusă a absorbției carbohidraților și stimulează producerea bilei. În plus, datorită conținutului ridicat de fibre, este benefică pentru constipație și ajută circulația intestinului, acționând ca un laxativ.

Guma de guar consumată în cantități mici poate ajuta la scăderea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), cunoscut și sub numele de colesterol rău.

Ca și supliment, mulți oameni consumă gumă de guar pentru rolul acesteia în scăderea greutății. Guma de guar nu este un arzător de grăsimi, ci mai degrabă, datorită conținutului ridicat de carbohidrați, este digerat lent și poate instala senzația de satietate în organism. Când este consumat pentru completarea mesei, starea de sațietate impune consumul unui număr scăzut de calorii și astfel o să pierdeți în greutate pe termen lung.

pizza cu guma guar

Ca aditiv alimentar, guma de guar oferă abilitatea de a separa grăsimile și uleiurile în rețetele dumneavoastră. De asemenea, ea este benefică pentru amestecarea cremelor și a laptelui cu apă pentru a obtine o grosime uniformă.

Atunci când faci pizza, pâine, brioșe sau gogoși, obținerea unui aluat care să lege în compoziția acestuia toate ingredientele poate fi dificilă și astfel, guma de guar este adesea întâlnită la produsele fără gluten ca agent de legare în detrimentul făinii de grâu.

Guma de guar are efecte secundare?

Ca și gumă de xantan, guma de guar are controversele sale, deși este considerată sigură atunci când se consumă cu o cantitate suficientă de apă. Înecatul și potențialele blocaje în intestine sunt considerate un risc comun. Prin urmare, consumul gumei guar cu o cantitate mare de apă va reduce riscul de inec.

Reacțiile adverse frecvente ale consumului de guar se manifestă prin tulburări intestinale, cum ar fi diareea.

Guma de guar poate scădea tensiunea arterială, lucru care poate fi periculos pentru persoanele care au deja un nivel scăzut al tensiunii arteriale.

Diabeticii trebuie să fie de asemenea atenți, datorită abilității gumei de guar de a scădea nivelul de zahăr din sânge.

Nu s-au efectuat suficiente cercetări privind efectele gumei guar asupra sarcinii și astfel femeile gravide și copiii ar trebui să evite consumul acesteia.

RealMen.ro recomanda Myprotein.ro