Acasă Sanatate & Sport Ce este Condroitina?

Ce este Condroitina?

DISTRIBUIȚI

Condroitina
Condroitina (sau sulfatul de condroitină) este unul din cele mai populare suplimente pentru articulații de pe piață. Este o substanță naturală, care se găsește în cartilajul articular și în lichidul sinovial din cavitățile articulare (1). Acest articol va examina dacă ce se spune despre condroitină – că ajută în prevenția artritei și accidentărilor articulare – este adevărat sau dacă nu se ridică la înălțimea așteptărilor.

Condroitina MyProtein

Ce este Condroitina?
Condroitina este un carbohidrat natural din familia glicosaminoglicanilor, format din molecule de zahar uronic (acid D-glucuronic) care alternează cu molecule dintr-un proteoglican (N-acetil-D-galactozamină). Este de asemenea un component esențial al matricei extracelulare – care înconjoară celulele pentru a conferi structură și a transporta substanțe importante pentru viață.
În cartilajele noastre, condroitina este cel mai comun glicosaminoglican din aggrecan (proteină nucleică din proteoglican specific cartilajului), care este o parte esențială a structurii cartilajului și care asistă funcția articulară. Are rolul primar de a menține apa în cartilaj ceea ce reduce forțele la care acesta este supus (1).

Condroitina Streching

De ce este utilizată Condroitina?
Deși condroitina este un component natural al țesuturilor noastre, suplimentarea cu acest compus poate fi benefică atunci când există un dezechilibru între procesele celulare de anabolism (creație, regenerare) și catabolism (distrugere, degenerare).

Circumstanța cea mai comună în care există un asemenea dezechilibru este în cazul artritei, unde celulele cartilajului sunt distruse și condrocitele nu mai reușesc să stăvilească pierderea de colagen și substanțe esențiale (proteoglicani) din țesutul conjunctiv – deși acestea cresc rata de sinteză a substanțelor necesare (2).

Datorită efectului de încetinire a degradării celulare, sulfatul de condroitină este considerat atât ca medicație simptomatică pentru artrită, cât și ca agent modificator de structură, cu scop de a încetini progresia bolii (3).

Condroitina Pregatire alergare

Funcționează prin mai multe mecanisme, printre care ameliorarea vâscozității lichidului sinovial din articulații prin creșterea producției de acid hialuronic de către celulele sinoviale; stimularea metabolismului condrocitelor pentru a crește sinteza de colagen și proteoglicani în scopul construcției de cartilaj; și inhibarea enzimelor catabolice care degradează cartilajul (4).

În esență, țintind procesele care duc la distrugerea cartilajului, și ameliorarea proceselor anabolice care stimulează producția de țesut nou, condroitina reechilibrează nivelul cartilajului din încheieturile noastre.

Care sunt beneficiile Condroitinei?
Mai multe studii de înaltă calitate au subliniat aparentele efecte pozitive ale acestui supliment asupra sănătății articulare. Un exemplu de asemenea recenzie cuprinzătoare (5) a examinat 39 de alte studii clinice sau meta-analize și a ajuns la concluzia că condroitina are un efect pozitiv semnificativ în artrită.

Condroitina Shake MyProtein
Beneficiile condroitine includ ameliorarea simptomelor raportate de pacienți, precum reducerea nivelelor de durere și inflamație (4). În ciuda reticenței avute de National Institute of Clinical Health & Care Excellence (parte a Ministerului Sănătății din Marea Britanie) în a o recomanda în artrite (6); subliniază totuși efectul condroitinei în ameliorarea durerii – la fel de puternic precum antiinflamatoarele nesteroidiene (e.g. ibuprofen) (7).

Au observat și că în ciuda unui efect analgezic practic la fel de puternic ca al antiinflamatoarelor nesteroidiene, efectele adverse ale condroitinei sunt aproape inexistente (comparând de exemplu cu riscul crescut de ulcere și infarct dat de antiinflamatoarele nesteroidiene).

Beneficiile consumului de condroitină nu se opresc la ameliorarea durerii: mai multe studii au observat că ameliorează capacitatea de mers și reduc nevoia de analgezice (8). După suplimentarea cu condroitină capacitatea de mișcare (distanța parcursă în mers înainte de a se opri din cauza durerii) a crescut cu 69% (ceea ce este cu 50% mai mult decât în cazul placebo) (9).

Alte efecte demonstrează efectele protective ale condroitinei asupra articulațiilor: de exemplu, examenul radiologic este deseori utilizat pentru a evalua modificările (degradarea) artritice din încheieturile unei persoane.

Mai multe studii au observat că suplimentarea cu condroitină ajută la menținerea spațiului articular pe radiografii (10-11), practic demonstrând că reducerea spațiului articular (degradarea cartilajului) a fost prevenită. Acest beneficiu de întârziere a progresiei osteoartritei a mai fost găsit și în alte studii (8-9,12).

Chiar și în puținele studii care nu au observat o reducere a durerii în urma consumului de condroitină, aceasta totuși a redus edemul articular („umflarea” încheieturilor)!

Mai multe studii au observat că beneficiile condroitinei cresc atunci când aceasta este consumată împreună cu un alt supliment, sulfatul de glucozamină (13-17). Se crede că această combinație de compuși inhibă producția anumitor biochimicale care cauzează distrugerea cartilajului (18).

Condroitina Hidratare apa

Cea mai recentă și cuprinzătoare recenzie a literaturii științifice despre condroitină a fost publicată în 2015 de Cochrane Library (19). Aceasta a examinat observațiile a 43 de studii clinice controlate randomizate, asupra unui total de 4.962 indivizi și au comparat efectele condroitinei asupra osteoartritei cu cele ale unui placebo. Concluzia a fost că condroitina, singură sau în combinație cu glucozamina, a avut un efect clinic semnificativ mai bun decât placebo-ul în reducerea durerii și creșterea funcționalității.

Recomandări: Siguranță și Dozaj

Doza cea mai mare utilizată în studiile clinice este de 1200 mg condroitină pe zi (20), și toate studiile sugerează că nu există efecte adverse la acest nivel de suplimentare. Această afirmație este sprijinită în mod special de două studii:

Unul din aceste studii (21) a fost făcut pe un grup de 165 de persoane suferinde de artrită, cărora li s-a administrat 1200 mg de condroitină, pe cale orală, zilnic, timp de TREI ANI! Pe durata întregului studiu, aceștia au fost monitorizați în mod independent de către trei doctori diferiți, iar la sfârșitul studiului singurul efect advers raportat a fost un singur caz de gastrită. Grupul placebo, în schimb, a avut mai multe persoane care s-au retras din studiu datorită efectelor adverse!

Aceste rezultate sunt sprijinite de un alt studiu (7) care a fost efectuat asupra unui grup și mai mare, de 1500 de persoane suferinde de artrită, cărora li s-a dat 1200 mg condroitină zilnic, singură sau în combinație cu 1500 mg de clorură de glucozamină, pentru 24 de săptămâni.

Printre cele 635 de persoane cărora li s-a dat condroitina cu sau fără glucozamină, nu s-a semnalat nici un efect advers asupra biochimiei sângelui sau urinei.
Datorită acestor lucruri, doza maximă recomandată este de 1500 mg pe zi. Este în general acceptat că dacă suferiți de artrită, suplimentarea de două ori pe an câte 3 luni cu 800 mg de condroitină zilnic va atenua simptomele și vs încetini progresia bolii.

Condroitina Yoga

Pe scurt

Modificările degenerative care apar în artrite sunt extrem de comune și deseori asimptomatice (22-23). Totuși, când durerea apare, poate ajunge debilitantă. Împreună cu o dietă echilibrată și activitate fizică, suplimentele precum condroitina pot fi agenți utili pentru ameliorarea sănătății articulare, chiar mai eficiente decât unele medicamente care pot avea efecte adverse periculoase.

Dacă aveți dureri articulare sau sunteți îngrijorați că ați putea suferi de artrită, vă sugerăm să vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie, dar și să preluați controlul și să încercați condroitina – care probabil vă va ajuta, fără a avea efecte secundare.

RealMen.ro recomanda MyProtein