Acasă Sanatate & Sport Ce este taurina? Beneficiile taurinei

Ce este taurina? Beneficiile taurinei

DISTRIBUIȚI
bauturi energizante taurina
bauturi energizante taurina

Tot ce trebuie sa stii despre taurina.

Nu foarte multe se cunosc despre taurina, desi este o substanta foarte studiata si inteleasa datorita popularitatii si utilizarii in bauturile energizante. Pare a fi un bun supliment pre-antrenament, ajutand la combaterea starii de oboseala si imbunatatind capacitatiile de antrenament.

taurine myproteine

Bauturile energizante care contin cofeina si alte ingrediente, incluzand taurina, au fost adoptate tot mai mult ca un mod de imbunatatire a atentiei si performantei de la introducerea initiala a RedBull (Reissig, Strain & Griffiths, 2009).
Datorita popularitatii crescute, multe studii au testat efectele ergogenice ale acestei bauturi asupra starii, vigilentei si performantei.

Cofeina are un efect asupra performantei si este una dintre cele mai cunoscute substante de imbunatatire a performantei de pe piata.
Totusi, cand performanta este comparata in urma consumului de RedBull vs cofeina simpla, avem o diferenta in rezultate.

bauturi energizante taurina
bauturi energizante taurina

Intr-adevar, Geiss et al (1994) a descoperit faptul ca RedBull a fost mai eficient decat cofeina (160mg) si carbohidratii (54) pentru imbunatatirea timpului de recuperare dupa 60 minute submaximale de ciclism asupra a 10 atleti. Aceasta descoperire este interesanta pentru ca RedBull contine atat cofeina, cat si carbohidrati, si poate sugera ca sunt alte ingrediente in bautura care cauzeaza aceasta imbunatatire.

taurina supliment nutritiv

Taurina este un sulf continand amino acizi care sunt abundenti in interiorul musculaturii scheletice si in concentratii mari in tesuturile nervoase, cum ar fi neuronii, totusi, nu este inteles in totalitate (Huxtable, 1992). A fost relatat faptul ca este responsabil de numeroase functii, cum ar fi osmoreglarea (controlul apei si a concentratiei de sare), modularea impulsivitatii neuronale, anti-oxidarea si controlul Ca2+ homeostaza, prin urmare protejeaza functia musculara prin controlul fibrelor musculare (Huxtable, 1992).

Taurina are si alte roluri precum stabilizarea membranei plasmatice, neurotransmisia si detoxifierea (Miyazaki et al., 2014). Taurina are alte roluri in organism si a fost dovedit ca mareste pragul mecanic pentru contractia musculaturii scheletice de fibre (De Luca et al, 1996), adica fibrele musculare pot sa absoarba un stres mai mare sau sa lucreze sub conditii de stres indelungat.

Aceasta are legatura cu modificarea procesului de cuplare a contractiei, care, la randul sau, modifica reticulul sarcoplasmic (SR) Ca2+ permitand astfel resinteza de energie in muschi (Schaffer, Ballard & Azuma, 1994). Toate acestea inseamna ca organismul va fi stimulat sa lucreze mai puternic.

cafeina myproteine

La oameni, multe dintre studiile efectuate au fost prin intermediul bauturii disponibile pe piata RedBull, care contine alte ingrediente, prin urmare, este dificil sa urmaresti taurina ca un singur supliment (Ward, Bridge, McNaughton & Sparks, 2016).
Totusi, studiile efectuate in prezent bazate pe soareci (raspunsul lor genetic este similar cu al nostru) determina eficienta reala la oameni.

Pe baza constatarii preliminare, rezultatele arata promitator, cu un ajutor cumulat fiind prezentat de taurină și cafeină.
Asta inseamna ca taurina si cofeina au mecanisme diferite de modificare a parametrilor de oboseala, ele combinandu-se pentru un efect superior (impreuna cu alte suplimente) sau poate fi folosit in loc de cofeina la persoanele care fie au toleranta la cofeina, fie au un raspuns scazut.

Anecdotic, am vazut multe persoane care au beneficiat de pe urma taurinii ca supliment, si fie ca este adevarat sau nu, rezultatele raman sa fie vazute.
Totusi, ca un plus efectelor secundare nestiute, poate avea un beneficiu imens asupra performantei tale, atat in sala de antrenament cat si in competitie.

RealMen.ro recomanda MyProtein.ro