Acasă Sanatate & Sport Cele mai bune suplimente pentru tratarea depresiei și anxietății

Cele mai bune suplimente pentru tratarea depresiei și anxietății

DISTRIBUIȚI

Consumi suplimente pentru sănătatea fizică, dar știai că suplimentele pot fi la fel de importante pentru sănătatea mintală?

Ce sunt depresia și anxietatea?

Depresia și anxietatea sunt două dintre cele mai întâlnite stări mentale. În schimb, când discutăm de aceste simptome, nu le putem generaliza, deoarece se manifesta în multe moduri diferite, de la persoană la persoană.

manusi box vestiar

Anxietatea

Anxietatea poate porni de la un nivel ridicat de stres sau gânduri îngrijorătoare, care au un efect dăunător asupra sănătății fizice și mentale. În acelasi timp, pot lua forma unor simptome avansate precum stresul post-traumatic și atacurile de panică. Se pot întâlni sub forma unor atacuri scurte sau a unor episoade mai lungi, declanșate de anumite gânduri sau circumstanțe. La fel de bine pot avea loc fără un declanșator evident.

Depresia

Depresia nu este doar un sentiment de a te simți trist/ă sau supărat/ă, sau de a te supăra de un anumit lucru din trecut. Senzația de supărare poate fi naturală, dar când devine persistentă pe o perioadă de săptămâni sau chiar luni, acesta este un semn că puteți fi deprimat.

Depresia este o boală și există tratamente disponibile pentru a minimiza simptomele. Este important să vorbiți cu cineva dacă credeți că ați putea fi deprimat și în același timp să căutați un ajutor de la un medic sau un profesionist instruit.

smiley face din hartie

Este un fapt des întâlnit ca oamenii să nu vorbească despre îngrijorările pentru bunăstarea lor mentală la fel de ușor cum o fac atunci când discuta despre o problemă fizică. Totuși, acumularea acestor îngrijorări de ordin mental pot agrava simptomele. Împărtășindu-vă preocupările legate de sănătatea mintală puteți obține ajutorul de care aveți nevoie și, de asemenea, să îi inspirați pe ceilalți să vorbească și să creați un mediu în care sănătatea mintală este discutată la fel de deschis ca orice altă problemă fizică.

Simptome

Simptomele depresiei pot include:

 • Stări de tristețe, anxietate
 • Lipsă de speranță, pesimism
 • Sentimente de vinovăție, lipsă de importanță, neajutorare
 • Pierderea interesului în activități și hobby-uri, inclusiv sexul
 • Lipsă de energie, oboseală, sentiment de „încetinire”
 • Dificultăți în concentrare, amintire și luarea deciziilor
 • Insomnie, trezire prematură sau dormit excesiv
 • Apetit scăzut și pierdere în greutate, sau supraalimentare și creștere în greutate
 • Gânduri de moarte sau sinucidere, tentative de sinucidere
 • Neliniște, iritabilitate
 • Simptome fizice persistente care nu răspund la tratament, precum durerile de cap, tulburările digestive sau durerea, care nu pot fi diagnosticate

Simptomele anxietății pot include:

 • Stări de nervozitate, agitație sau tensionare
 • Sentimente de pericol, panică sau teamă
 • Bătăi rapide ale inimii
 • Respirație rapidă sau hiperventilație
 • Transpirație crescută sau abundentă
 • Tremurat sau miscări musculare involuntare
 • Slăbiciune și letargie
 • Dificultatea de a vă concentra sau de a gândi în mod clar despre orice altceva decât lucrul de care sunteți îngrijorat/ă
 • Insomnie
 • Probleme digestive sau gastrointestinale, precum balonarea, constipația sau diareea
 • O dorință puternică de a evita lucrurile care declanșează anxietatea
 • Obsesie asupra anumitor idei, un semn de tulburare obsesiv-compulsivă (OCD)
 • Repetarea anumitor comportamente
 • Anxietate asupra unui anumit eveniment sau experiență care a avut loc în trecut, indicând tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)
 • pastile de omega 3

Suplimente și vitamine pentru depresie

Cercetările arată că anumite suplimente nutritive pot avea efecte anti-depresive și anti-anxietate – în plus, indivizii deprimați prezintă frecvent nivelele scăzute ale anumitor substanțe nutritive. O dietă bine echilibrată, cu toate substanțele nutritive necesare, este esențială pentru a vă asigura că mintea rămâne cât mai sănătoasă. Cercetările științifice au arătat că acestea sunt cele mai bune cele mai bune suplimente anti-depresive:

Acizi grași Omega-3

Bogat în acizi grași omega-3, uleiul de pește joacă un rol important în sănătatea creierului. Cercetările au sugerat că persoanele care au o dietă bogată în omega-6 și cu conținut scăzut de omega-3 au adesea niveluri ridicate de citokine proinflamatorii, molecule pe care corpul le produce în timpul stresului și deprimării. Un aport mai mare de omega-3 este probabil să îmbunătățească simptomele depresiei.

Vei găsi omega-3 în suplimentele de ulei de pește și suplimentele vegane omega-3.

Vitamina D

S-a constatat că vitamina D are un impact pozitiv asupra stării de spirit. În mod special, Vitamina D3 poate ajuta în lupta împotriva depresiei și a problemelor legate de sănătatea mintală a creierului uman. Aceasta ajută creierul să producă serotonină – un neurotransmițător care reglează dispoziția. În lunile de iarnă, simptomele tulburării afective sezoniere (SAD) au fost asociate cu o creștere și scădere a efectului nivelurilor de vitamină D asupra serotoninei.

5-HTP

5-hidroxitriptopanul sau 5-HTP este un derivat al aminoacidului triptofan. În organism, este transformat în serotonină, care promovează sentimentul de bunăstare în creier. Despre persoanele care se luptă cu depresia se presupune că au la nivelul creierului un dezechilibru al serotoninei.

Complex de vitamine B

Complexul de vitamine B intră în joc ajutând corpul să conserve aminoacizii, triptofanul și să transforme cât mai mult triptofan în serotonină. Suplimentele Fier Plus și Vitamina B12 se consideră a fi vitamine B esențiale, deoarece cercetările științifice au arătat că acestea pot fi importante pentru scăderea riscului de apariție sau recidivă a depresiei clinice.

mic dejun vitamina c

Suplimente și vitamine pentru anxietate

Multe dintre vitaminele și suplimentele care sporesc serotonina pot aduce beneficii persoanelor care suferă de depresie. De asemenea, pot avea un efect pozitiv asupra simptomelor de anxietate. Iată câteva vitamine de care probabil nu ați auzit:

Teanină

L-Teanina este un aminoacid demonstrat științific că poate lupta împotriva depresiei. Ea joacă un rol în eliberarea acidului gama-aminobutiric, numit și GABA, care activează neurotransmițătorii calmanți din creier, stimulând relaxarea și reducerea simptomelor de anxietate.

Zinc și magneziu

Suplimentul Zinc și magneziu este un relaxant natural al muschilor, care cu siguranță poate ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate. De asemenea, poate contribui la relaxarea sistemului nervos și la ameliorarea iritabilității și a senzațiilor de neliniște.

Lactium

Motivul pentru care un pahar de lapte cald poate ajuta înaintea somnului se datorează în parte conținutului său de lactium, care promovează starea de calm, ajutând în momentele de anxietate. Un program regulat și sănătos de dormit este la fel de important în cazul anxietății, motiv pentru care este recomandată suplimentarea cu lactium.

Melatonină

Melatonina poate fi produsă în mod natural de către organism, dar nu întotdeauna în cantitățile necesare. Suplimentarea melatoninei poate ajuta la îmbunătățirea somnului, relaxării și a ritmurilor circadiane.

radacinoase depresie

Remedii pe bază de plante pentru depresie și anxietate

Multe remedii care tratează depresia, pe bază de plante, au fost folosite medicinal de secole. De-a lungul timpului s-au făcut cercetări în ceea ce privește eficacitatea acestora, cu rezultate variate.

Floarea pasiunii

Passionflower poate crește nivelul de GABA în organism, ajutând astfel sistemul nervos să se relaxeze. Poate fi consumată prin ceaiuri, extracte și tablete, deși eficacitatea sa nu a fost dovedită în mod concludent.

Rădăcină de valeriană

Datorită conținutului de acid valeric, factorii chimici ai rădăcinii de valeriană pot avea un efect pozitiv asupra simptomelor de anxietate. Acest lucru se datorează faptului că acidul valeric se transformă în GABA, care poate regla activitatea neuronală a creierului. Din nou, acest lucru nu a fost dovedit științific, deși mulți oameni spun că rădăcina valeriană le-a ajutat.

Sunătoare

Consumul de sunătoare a fost dovedit că este asociat cu creșterea nivelului serotoninei în creier, dar rezultatele sunt neconcludente. Cu toate acestea, sunătoarea poate intra în conflict cu anumite medicamente antidepresive, deci este foarte recomandat să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a consuma.

Concluzii

Când luați măsuri pentru ameliorarea simptomelor de depresie, aportul alimentar este cel mai bun loc pentru a începe – alimentele sunt combustibil pentru corp și minte. Un corp sănătos duce la o minte sănătoasă și, ca atare, vitaminele și suplimentele prezentate mai sus pot fi adăugate în alimentația zilnică.

Tratamentul pentru anxietate și depresie poate implica o combinație de schimbări în stilul de viață, exerciții fizice, terapie și medicație. Este importantă consultarea medicului curant sau a unui profesionist instruit în cazul simptomelor de depresie.