Acasă Sanatate & Sport Cum oprești mâncatul excesiv & Alternative sănătoase pentru snackurile nocturne

Cum oprești mâncatul excesiv & Alternative sănătoase pentru snackurile nocturne

DISTRIBUIȚI
gogoasa cu zahar

 

Cum oprești mâncatul excesiv & Alternative sănătoase pentru snackurile nocturne

Limitează poftele nocturne

Ești genul de persoană care ronțăie snackuri la televizor sau când se plictisește? Poate nu este doar plictiseala de vină, ci doar o obișnuință recurentă.

waffles cu inghetata
Nu ești prima persoană care se trezește și regretă așa-zisa alimentație nutritivă consumată în noaptea anterioară. Dacă mâncarea este combustibilul organismului, ideal ar fi să alimentezi corpul doar cu energia necesară pentru a se menține sănătos și în formă pe tot parcursul zilei – dar în anumite momente exagerăm.

Orice persoană care își dorește să slăbească trebuie să rețină că înfometarea nu este o soluție. Dacă nu mănânci, nu vei avea energie, te poți deshidrata, te va durea capul, vei avea stări de greață și slăbiciune. Dacă tot ai impresia că ești pe drumul cel bun sau dai dovadă de voință, gândește-te mai bine. Această abordare te va face mai irascibil/ă și îți va încetini metabolismul pentru a te îngrășa rapid odată ce ai terminat înfometarea. Spre exemplu, dacă scazi aportul de alimente în timpul săptămânii iar în weekend te răsfeți, vei digera mâncarea mai încet decât de obicei și cel mai probabil te vei balona.

Unele dintre cele mai proaste alimente pe care le poți mânca sunt carbohidrații procesați. Cunoscuți și sub numele de carbohidrați goi, au o valoare nutrițională foarte scăzută și nu îți vor oferi saturație, ceea ce va duce la senzația de foame într-un timp foarte scurt și probabil vei mânca mai mult decât dacă îi înlocuiești cu un aliment mai sănătos.

gogoasa cu zahar

Ce sunt carbohidrații rafinați?

Carbohidrații rafinați includ de regulă alimente procesate și mâncare nesănătoasă. Dacă sunt la îndemână biscuiți, ciocolată și prăjituri în timp ce te uiți la televizor, încearcă să-ți ții în frâu poftele și caută alternative.

Nu toți carbohidrații sunt dăunători, deși până și cei sănătoși te pot face să te simți lent/ă și pot fi greu de digerat – adică te poți balona stând pe canapea și te vei mișca greu atunci când va fi cazul.

Alte mâncăruri de evitat sunt cele cu conținut mare de zahăr, care te vor face irascibil/ă în timp ce nivelul de zahăr în sânge va fi ori prea mare ori prea mic, iar asta îți va afecta somnul. Următoarele pe listă sunt mâncărurile sărate. Acestea te pot deshidrata și balona, menținând senzația de foame.

Unele dintre cele mai proaste mâncăruri, pline de zahăr și sare sunt snack-urile de petrecere pe care nu le-ai mânca niciodată acasă – popcorn, sticksuri și chipsuri.

Preferi să mănânci carbohidrați târziu în noapte? Ca un mod de a crește rezistența dietetică, există mai multe metode de a mânca, potrivite dietelor de slăbit. Personal, cel mai mult îmi place carb backloading! În ultima perioadă a fost foarte recomandată post-antrenament…

clatite pufoase cu lapte

Ce este carb backloading?

Contrar opiniei populare, carb backloading nu trebuie să aibă loc după antrenament și nici nu va duce automat la scăderea grăsimilor nedorite – tot este necesar un deficit caloric. Carb backloading este pur și simplu o metodă de a consuma mai multe alimente, mai târziu în zi, când este mult mai probabil să mănânci peste măsură.

Dacă caloriile (în special carbohidrații) sunt scăzute este foarte probabil să mănânci mai mult decât este cazul în perioada ta normală de mese. Spre exemplu: mănâncă carbohidrați în 5 mese pe zi în loc de 2 sau 3 – mesele mai rare sunt mai mari și ca atare mai sățioase. Ce este grozav la carb backloading este că pentru majoritatea persoanelor serile sunt un moment de relaxare, când este mult mai probabil să mănânci în exces deoarece nu ești atât de ocupat/ă. Ca atare, implementarea acestui mod de a mânca ar putea / trebui să îmbunătățească strictețea cu care respecți dieta. În mesele din timpul zilei alege proteine și grăsimi/carbohidrați în cantități mici. Ar trebui să fie fie foarte simplu – înlocuiește alimentele din primele mese: terciul cu ovăz cu ouă amestecate și batoanele proteice cu un shake și un pumn de nuci.

În plus, carbohidrații consumați în cantități mari pot produce un efect letargic – dacă nu ești ocupat/ă vei avea parte de o senzație benefică înainte de somn. Dacă dormim mai bine și / sau pentru mai mult timp, îmbunătățim abilitatea de recuperare. Dacă ne recuperăm mai rapid, ne putem antrena mai des și mai intens.

În concluzie, să renunț la carbohidrați înainte de somn? Din punctul meu de vedere, nu, poți mânca liniștit/ă!

RealMen.ro recomanda MyProtein.ro