Acasă Sanatate & Sport Cum să treci peste oboseala după zbor prin alimentație | Remediu pentru...

Cum să treci peste oboseala după zbor prin alimentație | Remediu pentru oboseala după zbor

DISTRIBUIȚI
baton myprotein

Ce este oboseala după zbor?

Câteodată nu contează unde te duci; poate fi vacanța visurilor tale, dacă zborul e destul de lung, timpul plecării și sosirii e prea obositor și ți se pare dificil să dormi în timpul zborului, oboseala te poate împiedica ca o povară, decât ca un detaliu minor spre vacanța ta de vis.

Ceasul tău biologic și ritmul natural de dormit sunt dereglate și readjustarea la noul fus orar te paote tranforma precum un zombie până ajungi pe partea cealaltă. Sunt, totuși, lucruri care le poți face să te simți macar mai confortabil, dacă nu învingi oboseala cu totul. Ce consumi joacă un rol foarte important.

Simptomele oboselii după zbor

  • Tulburări de somn – inclusiv insomnia, trezirea devreme sau dormitul excesiv
  • Oboseală în timpul zilei
  • Dificultăți de concentrare
  • Probleme la stomac
  • Schimbări de stare

oboseala dupa antrenament

Cum să treci peste oboseala după zbor

Cercetările au sugerat faptul că alimentația joaca un rol foarte important în ritmul circadian din timpul zilei al corpului. Acesta e ciclul psihologic în care anumite procese au loc în corpul tău, procese ce permit funcționarea eficientă. Dacă lumina zilei și orele lungi sunt cauza oboselii, atunci înseamnă că alimentația ar putea fi răspunsul.

Oboseala după zbor și hidratarea

Cea mai importantă este hidratarea. Când zbori devii deshidratat serios. Umiditatea este problema. Corpul tău funcționează cel mai bine la o umiditate în jur de 40 – 70 la sută, dar în interiorul cabinei avionului e în jur de 20 la sută, fapt ce provoacă mâncărimi ale ochilor și uscarea gâtului și nasului.

Întrucât alcoolul te poate ajuta inițial să te calmezi și te-ai putea gândi că te va seda pe parcursul zborului precum se întâmplă și în confortul propriei case, în timpul zborului nu funcționează la fel. Te-ar putea calma la început dacă ești un pasager neliniștit dar mai târziu va agrava oboseala de după zbor, slăbiciunea, iritabilitatea și deshidratarea. Același lucru și pentru cafeină, care acționează și ca diuretic. Răspunsul este apa și multă, mai ales pe parcursul zborului. Dacă aveți o băutură obraznică sau cafeină, asigură-te că bei și apă.

După apă sunt sucurile de fructe (nu cele concentrate), acestea sunt cea mai bunp șansă a ta pentru hidratare și restabilirea nutrienților, multă lume recomandă ceaiurile din plante. După cum am menționat, cafeina nu e prietenul care crezi tu că e în timpul zborului, deci bea apă.

suc de portocale

Cele mai bune alimente pentru oboseala după zbor

Când vine vorba de mâncare, ar trebui, în primul rând, să eviți orice e sărat în felul acesta nu o să te dezhidratezi. În al doilea rând evită orice cade greu sau e bogat în grăsimi și se digeră mai greu. Acest lucru îți poate întrerupe somnul lasându-te obosit fizic.

Proteinele, carbohidrații complecși și alimentele bazate pe plante sunt aliații tăi. Cea mai bună cale să le consumi e în porții mici – puțin și des dacă e un zbor mai lung. Această abordare o să te ajute să digeri și sa le metabolizezi mai eficient. Obiectivul tău ar trebui să fie un nivel ridicat de energie decât să te obosești cu o masă mare. Pentru asta ar trebui să te pregătești cu gustări mai mici pe care le poți ține aproape decât să aștepți însoțitoarele de zbor să treacă.î

Niște idei bune pentru cutia ta cu prânzul includ brânză, iaurt, batoane, unt de arahide, unt de migdale, nuci și pâine și biscuiți integrali. În cazul în care chiar dorești să fii nesociabil, câteva ouă fierte ar fi bune pentru tine chiar dacă mirosul ar fi rău pentru restul.

Legumele și fructele sunt bune așa cum sunt surse mai bune de carbohidrați decât alimentele procesate, și ajută și la hidratare.

‘Superalimentele’ au fost dovedite să ajute corpul să facă față oboselii după zbor. Lămâile sunt bune pentru hidratare, bananele sunt bogate în potasiu și magneziu fapt ce le face bune pentru relaxare, și cireșele pot ajuta la resetarea ceasului biologic. Quinoa poate ajuta prin furnizarea de energie și ameliorarea problemelor digestive datorate zborului.

Pentru oameni ce au nevoie de somn, fructele goji și ghimbirul proaspăt pot ajuta.

baton myprotein

Prevenirea oboselii după zbor

În timp ce exisă o limita a fluidelor ce le poți lua în bagaj cu tine, proteina din zer și batoanele sunt perfecte pentru supraviețuirea zborurilor de lungă durată.

Alte studii sugereazp că ar trebui să începi să te gândești la nutriția ta și la oboseala de după zbor cu 12 ore înainte de zbor. Începe cu o masă ușoară, în felul acesta nivelul zahărului din sânge scad natural în timpul somnului și apoi cresc. Dacă faci în felul acesta, ai putea să sari peste masa în timpul zborului – pe care o poți înlocui cu gustări bogate în proteine pentru a te menține în formă – apoi fii pregătit pentru micul dejun când în noul fus orar dimineața următoare.

Ideea din spate este întrucât oamenii încearcă să schimbe modelul somnului în timpul zborului pentru a se potrivi cu noul fus orar, o să-și altereze în schimb felul cum mănâncă.

RealMen.ro recomanda Myprotein.ro