Acasă Sanatate & Sport Mereu obosit? Cele mai bune 5 suplimente pentru combaterea oboselii extreme

Mereu obosit? Cele mai bune 5 suplimente pentru combaterea oboselii extreme

DISTRIBUIȚI
genuflexiuni echipament myprotein

Să ții pasul cu un plan de exerciții regulat este greu și mult dintre noi avem cele mai bune intenții. Credem că pentru a recupera o sesiune pierdută intr-o seară de luni, facem trei sau patru sesiuni în timpul prânzului cu un antrenor personal să ne asigurăm că planul e complet… îți sună cunoscut?

genuflexiuni echipament myprotein

Zilele noastre tocmai au devenit mai ocupate în cautare de timp pentru antrenamentele HIIT, asa cum ne jucăm și lucrăm în sală. Așa cum îți ții ochii deschiși în timp ce pătura de oboseală apare și te duce într-un scaun confortabil departe de un pui de somn la 8 pm?

Combate oboseala extremă și obține energia necesară cu niște suplimente foarte benefice.

  1. Vitamina B12

Dacă ai căuta “cum să previi oboseala” într-o carte sau pe internet, Vitamina B12 o să apară mereu!

Vitamina B12 e o vitamină solubilă în apă care are efecte predominante pe acțiunile și funcțiile creierului și sistemului nervos.

vitamina B12

Un studiu a examinat beneficiul injecțiilor cu vitamina B12 în 2,000 de oameni. Ei nu au găsit nici un efect pozitiv până când au crescut dozajul la 2,500-5,000mg la fiecare 2-3 zile. Totuși, când au găsit, au aflat că între 50-80% dintre oameni au avut o creștere în energie și rezistență în 2-3 săptămâni.

Utilizarea acestei vitamine pentru reducerea durerii a fost examinată de asemenea în oameni cu dureri de spate, nevralgii, chiar și cancer!

 Sfat de top

Vitamina B12 pare să arate niveluri bune de îmbunătățire a rezistenței – dacă lipsa ta de rezistență e legată de o accidentare sau durere care e la baza problemei, ai putea consuma o cantitate rezonabilă din acest supliment ca și analgezic secundar.

  1. Vitamina C

Aceasta e altă vitamină discutată și luată de obicei de un număr mare de persoane, care și-a pierdut numele chimic adecvat! De asemenea cunoscută ca și acid L-ascorbic (sau ascorbat), vitamina C e implicată într-un număr mare de reacții, în particular în vindecarea rănilor și ca antioxidant.

Vitamina C este de asemenea oarecum efectivă în reducerea durației simptomelor când ai o răceală.

vitamina C myprotein

S-a mai descoperit că suplimentarea zi de zi cu 1-3g de vitamina C îmbunătațește eficiența sistemului imunitar în contracararea bacteriilor și virușilor cu care venim în contact.

Alte beneficii din consumarea de vitamina C sunt: o reducere în întârzierea apariției durerii musculare după exerciții fizice intense, și o reducere a durerii comparabilă cu cea a vitaminei B12, cum am văzut anterior.

Sfat de top

Dacă simți că oboseala ta e datorită unei răceli ce se apropie, sau dacă ai fost expus unui mediu plin de germeni (o cursă lungă de zbor de exemplu), atunci un impuls cu o doză mare de vitamina C ar putea fi chiar lucrul de care ai nevoie să-ți recapeți energia!

  1. Magneziul

Hai să ne concentrăm pe un mineral specific care ne-ar putea ajuta în lupta cu oboseala…

Magneziul este un mineral care asistă în funcțiile cruciale ale sistemului cardiovascular și a presiunii sângelui.

Eliberarea de hormoni ai stresului ca rezultat al unei vieți agitate și dificile poate promova o stare de deficientă de magneziu în țesuturile corpului. Șocant, s-a descoperit că până la 15% din populațiile occidentale au o reducere în acest  mineral.

streaching echipament myprotein

Într-un studiu ce examinează beneficiile suplimentării cu magneziu în cei diagnosticați cu oboseală cronică, s-a demonstrat că 50% din pacienții acestui grup erau deficienți în magneziu.

Doze de 100mg de magneziu administrat intramuscular în fiecare săptămână pentru 6 săptămâni a arătat o îmbunătațire a simptomelor în 80% dintre persoane. Numai 17% dintr-un grup paralel au arătat îmbunătațiri cu injecții placebo.

 

Sfat de top

Dacă programul tău din fiecare zi te stresează și te face anxios și acestea coincid cu perioade de oboseală extremă atunci ar trebui să iei în considerare un supliment cu magneziu. Ține doza la aproximativ 200-600mg să previi folosirea unei doze sub clinice. Dacă nu o să ai nici un beneficiu pe parcursul unei luni, atunci probabil nu ești deficient de magneziu!

  1.  Acidul Folic

Cunoscut ca și Vitamina B9 sau folacină, această substanță e produsă sintetic și poate fi luată sub formă de tabletă.

Corpul uman are nevoie de folacină pentru anumite reacții biologice specifice să mențină funcționarea eficientă a creierului!

gantere 50 kg

Deficiența acestei vitamine poate duce la următoarele simptome:

✓ Confuzie

✓ Depresie

✓ Insuficiență a sistemului imunitar

✓ Alte semne de funcție redusă a creierului

Aceste semne pot fi identificate ușor cu oboseală mentală generală, cu pierderea memoriei, confuzie și viteză scăzută de reacție, acestea sunt câteva exemple.

Obosit tot timpul? Într-un studiu ce implica persoane cu aceste simptome și ce oboseau ușor, s-a arătat că o doză ridicată de 10,000mg de folacină în fiecare zi cauzează reducerea acestor simptome.

Sfat de top

Dacă ești amețit când suferi de oboseală extremă și aceasta a fost o problemă pe termen lung – consideră o doză ridicată de acid folic în fiecare zi să-ți limpezească mintea. Nu se va întâmpla peste noapte dar o să te ajute într-un sfârșit.

  1. Cafeină

Cafeina e un puternic stimulant al sistemului nervos ce este ușor absorbit de corp și trece fără efort de bariera creierului pentru a acționa pe diferite părți ale corpului. De asemenea modifică ritmul cardiac, rata de repirație și rata metabolică.

Compusul se găsește în cafea, ceai, ciocolată, băuturi carbogazoase și cofetărie în afară de a fi cel mai proeminent ingredient pentru energie in cele mai multe dacă nu toate suplimentele pre-workout!

ceasca si boabe de cafea

Cafeina pare să îmbunătățească un număr de funcții fizice și psihice printr-un impuls de energie temporar. Îmbunătațirile remarcate prin consumarea unui supliment de cafeină include:

✓ Funcționează ca și ajutor în rezistență

✓ Viteză de reacție crescută

✓Atenție mentală crescută și reducerea oboselii

Sfat de top

Dacă ai nevoie de o soluție rapidă pentru combaterea oboselii atunci folosirea cafeinei cu 60 de minute înainte de antrenament poate fi de ajutor. Dacă oboseala își are rădăcinile adânc și nu e de ajuns să te duci la sală, încearcă să mai adaugi încă ceva.

Take home message

Când încerci să folosești aceste suplimente pentru oboseală, cheia este să identifici de ce este probabil să ai aceste simptome:

Ce te face să fii așa de obosit

Suferi de amețeli? Confuz și adormit când ești obosit? Poate acidul folic e calea pe care trebuie să o alegi.

Este un virus? Consideră vitamina C sau zincul.

Ești prea stresat? Magneziul ar putea fi răspunsul.

Te antrenezi prea din greu? Ia în considerare l-carnitina sau co-enzima Q10.

Ai nevoie de o soluție rapidă? Cafeina este cea mai bună opțiune.

RealMen.ro recomanda Myprotein.ro